Komparzisté z Kolína, Čáslavi a Kutné Hory natáčeli film Jan Žižka za půl miliardy korun

Komparzisté z Kolína, Čáslavi a Kutné Hory natáčeli film Jan Žižka za půl miliardy korun

Kolín– Nejen komparzisté z Kolína, Čáslavi a Kutné Hory natáčeli v Kolíně film režiséra a producenta Petra Jákla Jan Žižka s rozpočtem půl miliardy korun.

Prostor u kostela sv. Bartoloměje se proměnil ve středověké tržiště, kde se točil příjezd rytířů a panstva. Uvnitř kostela se natáčelo kázání Jana Husa se zápletkou ztracené šlechtičny Kateřiny a další záběry.

Jáklův historický velkofilm s rozpočtem pět set milionů korun je dosud nejdražší film české kinematografie. Cílem režiséra je natočit příběh o mladých letech Jana Žižky. Chce se držet historických faktů, ale zároveň připouští skutečnost, že chybějící historické skutečnosti doplní fikcí.

Ve filmu se to doslova „hemží“  světově uznávanými hereckými osobnostmi. Americká hollywoodská hvězda Ben Foster ztvární titulní roli Jana Žižky, jeho manželku Kateřinu bude hrát australská herečka Sophie Loweová. Bratra hlavního hrdiny ztvární anglický herec William Moseley. Po boku Fostera se objeví britský herec Michael Caine, který ztvární pravou ruku krále Václava IV. Německý herec a režisér Til Schweiger bude hrát Rožmberka.

Z českých herců se ve filmu objeví Karel Roden, Ondřej Vetchý, Marek Vašut, Jan Budař, Jiří Mádl, Adam Mišík a řada dalších. Film bude spolu s Jáklem produkovat hollywoodský producent Cassian Elwes, který stojí za desítkami známých filmů. Historického dohledu se ujal Jaroslav Čechura.

A jestli dvě stovky komparzistů v Kolíně napomohly k natočení kvalitního historického velkofilmu, a nebo dalšího hollywoodského „krváku“, se můžeme přesvědčit v kinech v roce 2020.

Vladimír Havlíček