V Čáslavi vykvetla v září podruhé pavlovnie, „zbláznila“ se příroda?

V Čáslavi vykvetla v září podruhé pavlovnie, „zbláznila“ se příroda?

Čáslav – V čáslavské Jetelové ulici na konci září vykvetla pavlovnie plstnatá, letos již podruhé! Je to botanický zázrak? A nebo se snad příroda „zbláznila“?

Ani jedno, ani druhé. Není sice běžné vidět v září na pavlovnii vedle sebe zároveň květy, zrající tobolky se semeny a poupata, která vykvetou až příští jaro. Na druhou stranu, v přírodě se toto občas stává. A nejen u pavlovnie, ale také u magnólie, rhododendronu, jírovce a dalších. A samozřejmě u ovocných stromů jako jsou třešně, višně, jabloně, hrušně a další. Potom se můžeme v médiích setkat s ohromující zprávou, že bude druhá sklizeň. To ale není pravda, stromy nevytvoří plody, protože první mrazíky vše spálí.

A jaká je příčina tohoto, na první pohled, neuvěřitelného jevu? Je jednoduchá. Je to způsobeno počasím. Při suchém a horkém létě, jaké jsme zažili v letošním roce, rostliny nemohou dokončit přirozený vývoj. Extrémní sucho rostlina vnímá jako ukončení sezóny, podobně jako příchod zimních mrazů. Při náhlém, třeba i krátkodobém ochlazení, podpořeném deštěm, jaké přišlo letos v září, mají některé rostliny pocit, že přišlo nové jaro. A jelikož se počasí podobá jarnímu, pokouší se vykvést ještě jednou a dokonce nasadit plody. Toto „nastartování“ reprodukčního cyklu strom nebo jakoukoli jinou rostlinu vyčerpává, rozhodně ji ale nezahubí.

Pavlovnii plsnatou, nazývanou také paulovnie, paulownia a nebo prostě pavlínka, nalezneme v Čáslavi na čtyřech místech. Skupina sedmi stromů roste v botanické zahradě Střední zemědělské školy v ulici Na Svornosti. Další rostou již soliterně. V ulici Lípová na Čeplově, v Jetelové ulici a poslední o něco dále, nad rybníkem Homolka. Tento dekorativní strom, vonící po fialkách, byl vysazován na císařském nádvoří v naději, že na něj usedne bájný fénix a přinese vládnoucí rodině štěstí.

A proč považují Číňané pavlovnii za svůj národní strom? Je symbolem ženství, tedy síly „Jin“. Vysazovala se při narození holčičky. Když se potom dívka měla vdávat, výbava se vyrobila právě z „její“ pavlovnie. Protipólem je mužská síla „Jang“ a tu reprezentuje bambus. Tyto dvě síly symbolizují rovnováhu.

Až uvidíme na podzim kvést podruhé některý ze „zmatených“ stromů, pokochejme se krásou květů, čerpejme z nich energii, vždyť život je krásný stejně jako ty květy!

Vladimír Havlíček