Na paní Hanu Moravec Disher v Čáslavi nezapomněli!

Na paní Hanu Moravec Disher v Čáslavi nezapomněli!

Čáslav – Dnes má narozeniny paní Hana Moravec Disher. Starší dcera generála Františka Moravce se narodila 11. června 1921 v Plzni, dnes žije v USA.

Čáslavský rodák František Moravec je autorem plánu atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, provedený československými výsadkáři. Na konci jeho plánu byl zlikvidovaný obergruppenführer SS Heydrich, třetí nejvýznamnější muž Třetí říše, zvaný „Pražský řezník“.

V roce 2012 byly v Čáslavi nalezeny ukryté památky z majetku Františka Moravce, který je zakopal před odchodem do Velké Británie. Generál Moravec nezanechal žádné paměti, napsal však vzpomínkovou knihu „Špión, jemuž nevěřili“. Asi deset let po jeho smrti rukopis zredigovala a vydala jeho dcera. Že kniha způsobila v normalizačním Československu obrovský skandál, není nutno připomínat. V roce 1977 ještě žilo mnoho lidí, kterým informace z knihy způsobily bezesné noci.

František Moravec se zúčastnil všech tří československých odbojů. Rodné město Čáslav je na svého rodáka hrdá a jeho památka je v Čáslavi připomínána. Důkazem je název nejvýznamnější čáslavské třídy, ulice Generála Františka Moravce.

Generálově dceři, paní Haně Moravec Disher, přejeme za všechny Čáslaváky hodně zdraví!

Vladimír Havlíček, foto archiv Marty Šenkapounové