FOTO/VIDEO: Motorkáři ze Slatiňan zahájili sezonu

FOTO/VIDEO: Motorkáři ze Slatiňan zahájili sezonu

Pardubice / Chrudim / Hlinsko – V sobotu 21. dubna zahájil motorkářský klub Riders Club Black Horses Slatiňany motorkářkou sezonu. Součástí zahájení byla motorkářská modlitba a žehnání mašin. Jednalo se o jubilejní pátý ročník.

Milovníci jednostopých strojů od starších mašin až po silniční, choppery a HD motorky se začali sjíždět na nádvoří pardubického pivovaru Pernštejn před devátou hodinou dopolední.

Nádvoří bylo během hodiny kompletně zaplněné bublajícími stroji. Letos jich přijelo, díky skvělému počasí opravdu velký počet.

Krátce po 10. hodině se slova ujal prezident klubu Míla Kubín. Ten za pomocí megafonu přivítal všechny zúčastněné a poučil je, jak se mají chovat na silnicích v době spanilé jízdy. Tento rok bylo motorkářů opravdu hodně. Odhady činily kolem 500- 550, což je velmi krásné číslo.

Od půl jedenácté podle plánu odjížděly stroje z nádvoří pivovaru Pernštejn z Pardubic na spanilou jízdu. Ta vedla přes obchvat Chrudim, Hrochův Týnec, Chrast, Skuteč a končila ve ski areálu Hlinsko. Celá jízda se uskutečnila za pomocí městské a státní policie, dobrovolných hasičů a asistenčních aut. Konvoj motorkářů měřil přes 3,5 kilometru a tak nebylo snadné zajistit bezpečný  průjezd křižovatkami a kritickými místy.

Přibližně před jedenáctou hodinou dorazil konvoj do ski areálu v Hlinsku. Tam bylo připraveno občerstvení, soutěže a aukce.

V průběhu odpočinku se konaly soutěže jako běh na sjezdovku, kde byla připravena plocha s papírovými tácky. Ten, kdo našel tácek se značkou, vyhrál helmu na motorku. Dále pak byla soutěž s koulením pneumatiky do branky.

Ještě před samým odjezdem se konala charitativní aukce medvěd pro Elišku. Aukce je součástí akce Zahájení sezóny spojené s žehnáním mašin. Akci pořádá Riders Club Black Horses, který je zároveň pořadatel sbírky Motorkáři pomáhají.

Začáteční vyvolávací cena byla na 1000 Kč. Postupem se, ale hodnota zvýšila na 5000 Kč. Pak se však stalo něco, co nikdo nepředpokládal. Během aukce přišlo několik lidí, kteří vhodili do zapečetěné kasičky 1000 a 2000 Kč. Poté nastala řetězová reakce a několik desítek lidí tím přispělo na pomoc Elišce. Bylo velmi krásné sledovat, jaké dobré srdce mají tvrdě vypadající motorkáři. Veškerý výtěžek z aukce bude použit na zakoupení oční kamery Tobii s komunikačním softwarem pro Elišku z Pardubic, která se narodila se vzácným genetickým onemocněním – Rettův syndrom, mutace CDKL5 genu, což je bohužel v současné době neléčitelné. Oční kamera bude v budoucnosti pravděpodobně jediný možný způsob komunikace s Eliškou. 

Krátce před 14. hodinou se motorkáři vraceli zpět do Chrudimi po trase Hlinsko, Trhová Kamenice, Nasavrky, Slatiňany až do cílové destinace – Resselovo náměstí v Chrudimi. Tam se konalo společné focení a poté odchod do kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde se konala motorkářská modlitba. Farář Mgr. Boguslaw Partyka všechny přivítal a přečetl úryvky o cestování z Bible. Poté pro všechny promluvil a požehnal motorkářům, aby se vždy na svých cestách ve zdraví vrátili domů. Pak došlo na žehnání na zemi položených přileb. Každý si pak pečlivě prohlížel svou přilbu, zdali byla požehnána. Farář se poté přesunul ven na náměstí, kde postupně obcházel  motorky a všem požehnal. Před pátou hodinou se pomalu začali motorkáři rozjíždět zpět ke svým domovům s uspokojivým zážitkem z hezky prožitého slunného dne. Pořadatelé děkují všem motorkářům za slušné chování po dobu celé akce. Tento pátý ročník se velmi podařil a pořadatelé se těší na další.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník

KOMPLETNÍ PRODLOUŽENÉ VIDEO NÍŽE: