FOTO-VIDEO: V Seči se koupali Ľadové medvede

FOTO-VIDEO: V Seči se koupali Ľadové medvede

Seč – Nezvykle poklidnou vodní hladinu Sečské přehrady v sobotu 3. února rozvířili otužilci. Pod autokempem se konalo jejich, v pořadí již čtvrté, koupání. Teplota vzduchu 5,8°C a teplota vody 3,8°C – slovy hlavních aktérů „ideální teplota pro koupání“.

Před 14. hodinou se začali scházet přihlížející a několik stálých a nových otužilců. Tuto akci pořádali manželé Marta a Tibor Hankovi, členové spolku Ľadové medvede Bánovce nad Bebravou na Slovensku. A proč právě na Seči? Paní Marta, sečská rodačka, vysvětluje jednoduše: „Ve vodě Sečské přehrady jsem se naučila plavat a ráda se sem vracím.“

Před samotným ponořením otužilců do vody se Marta Hanková svěřila, co ji ke koupání v ledové vodě přivedlo. Vyprávění říkala megafonem pro asi stovku přihlížejících. Tento rok se ale bohužel kvůli zdravotnímu stavu nemohla zúčastnit, a tak sledovala koupání ze břehu.

Celkem 13 otužilců se připravovalo na vstup do studené vody. Někteří se na prokrvení končetin zahřáli během po pláži, zatímco přihlížejícím naskakovala husí kůže. Následovalo společné focení a slavnostní hymna. A pak už se všichni ubrali do vody. Někdo tam doslova vběhl, jiní pomaličku postupovali do větší hloubky. Každý ve vodě zůstal dle svého uvážení, ti nejotrlejší přes čtvrt hodiny a ještě si ve vodě házeli s míčem!

Osušit se a převléknout do teplého oblečení pak není vůbec snadné. I trénovaným otužilcům se třesou ruce i nohy, takže leckdy potřebují pomoc ostatních. Ve chvíli, kdy slunce na obloze vystřídaly mraky a začal poletovat sníh, se už všichni ubírali zahřát se horkým čajem.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník