Traktoriáda se povedla na výbornou

Traktoriáda se povedla na výbornou

Žďárec u Seče – V sobotu se v areálu za kulturním domem uskutečnil 4. ročník Železnohorského traktoru 2017, který pořádal pod záštitou města Seč sbor dobrovolných hasičů Žďárec u Seče.

První návštěvníci a především majitelé traktorů, ať už tovární výroby nebo domoviny, historických strojů a veteránů všeho druhu a značek se začaly sjíždět krátce po poledni, kdy probíhala registrace traktorů. Těch se celkem sjelo 55.

„Já jsem na této traktoriádě poprvé, jsem překvapen hojnou účastí. Traktory jsou nádherné, jak ty starší, tak ty současné. Je to pěkně strávené odpoledne s rodinou.“ říká návštěvník z Třemošnice.

Oficiální část programu začala krátce po třinácté hodině uvítáním moderátorem. Obdivovatelé všech věkových kategorií si postupně procházeli vystavené traktory, ať už šlo o veterány, historické stroje, domoviny. Společnost Agrometall s.r.o. z Heřmanova Městce zapůjčila pět nových traktorů John Deere. Vystaven byl i největší traktor osmitisícové řady. „Tento model má 320 koní a 375 s navýšením. Pod kapotou má motor o objemu devíti litrů se dvěma turby, z důvodu emisí je to typ euro 4. Zajímavostí je plně automatizovaná převodovka se 23 kvalty vpřed. Na střeše je přijímač satelitního signálu s funkcí auto track, díky kterému je traktor se schopen pohybovat sám po poli.“ říká zástupce firmy Ing. Jaromír Donát.

Před 15 hodinou se traktory začaly postupně řadit na oblíbenou spanilou jízdu. Nejprve jely stroje domácí výroby následovány historickými stroji a konec kolony uzavíraly stroje značky John Deere. Jízda vedla od kulturního domu ze Žďárce po silnici do Seče na náměstí. Tam místní obyvatelé tleskali a vítali bublající stroje, které udělaly okruh a vracely se zpět stejnou trasou. Bohužel se našli i jedinci s auty, kteří se snažili celou kolonu předjíždět, a tak v jedné části hrozila čelní srážka aut, ale naštěstí vše dobře dopadlo.

Poté následoval slalom podle výkonů motorů a zručnosti. Lidé byli překvapeni, jakých výkonů jsou stroje používané na pole schopny. V rychlostním sprintu byly ke startovní čáře postaveny vždy tři stroje podobné kategorie. Slyšet bylo vždy tři, dva, jedna, start, a to už se z výfuků přetočených motorů kouřilo a nebylo slyšet vlastního slova.

Jízdy končily přibližně o půl šesté, kdy byla i akce ukončena. Byly předány ceny dle kategorií.

Vstupné na akci bylo dobrovolné, ale zelená trička a náramky s logem šly doslova na dračku. Celá akce byla hudebně doprovázena DJ Sasínem st. . Pro návštěvníky bylo po celý den připraveno občerstvení. Parkování v místě bylo zdarma. Celou událost si nenechalo ujít přibližně 900 obdivovatelů, a tak se občas vyskytly problémy, kam s takovým množstvím aut. Díky dobré spolupráci pořadatelů, se tak povedlo zajistit parkování pro všechny a všichni zúčastnění si tak mohli užít krásný den bez deště a v příjemných teplotách ideálních právě pro takovou akci. Zdeněk Sasín ml., Události Online

Větší fotogalerii od SDH Žďárec najdete ZDE

Foto: Jakub Mrázek, SDH Žďárec u Seče.